Президентът ще се кандидатира за втори мандат (видео)

0

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Това обяви държавният глава в понеделник по време на пресконференцията за четвъртата година от мандата си. За вицепрезидент отново ще бъде номинирана Илияна Йотова, стана ясно от думите му.

Засега не е ясно как точно ще бъде издигната кандидатурата му. Преди няколко дни стана ясно, че бившият шеф на „Кремиковци“ и ЦСКА Александър Томов събира подписи за издигане на Радев за втори мандат. От президентството обявиха, че не са знаели за тази инициатива.

Александър Томов събира подписи за втори мандат на Румен Радев

Според Радев обявяването на кандидатурата му е честно спрямо гражданите и политическите партии. На въпрос дали смята да създаде собствен политически проект той отговори, че опитът да спечели втори мандат е точно това. По думите му най-важното е да се укрепи държавността, защото в противен случай всички други политики са безсмислени.

Президентът смята промените в изборните правила, които позволяват на поставени под карантина да гласуват в подвижни урни, за несъвършени, но няма да им наложи вето. Радев обясни, че иначе би влязъл в сценария на управляващите и попита защо те толкова се страхуват от гласуване по пощата за българите в чужбина и видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Президентът предложи промени в Изборния кодекс, но правителството не ги прие.

Поставените под карантина ще гласуват в подвижна урна

И докато изборните правила ще се разминат без вето, съвсем различно ще реагира президентът на друга законодателна инициатива на управляващите – специалния прокурор, който ще разследва главния, даде да се разбере Радев. Попитан дали ще наложи вето той заяви:

„Към това екзотично предложение ще се отнеса с цялото подобаващо внимание, моят правен екип ще получи професионално наслаждение, докато се занимава с този казус“.

Специален прокурор ще разследва главния

Антиправителствените протести от миналото лято показаха, че у нас се оформил мощен антикорупционен и антимафиотски консенсус, каза още президентът. Според него сега от политическите партии зависи как ще оползотворят тази обществен енергия. Попитан за евентуална подкрепа от ДПС Радев заяви, че никога не се е виждал с Ахмед Доган.

 

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили