При ротация онлайн обучението ще е седмица

0

При ротация учениците от V до XII клас ще редуват присъствено и онлайн обучение през седмица. Тази мярка ще се въвежда само при третия етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, когато повече от 70% от интензивните болнични легла в съответната област са заети.

В същото време учениците от I до IV клас ще продължат да ходят присъствено на училище, като се тестват веднъж седмично. Това каза пред бТВ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Министърът допълни, че в първите две нива ще има присъствено обучение, в третото – за учениците между 5-и и 12-и клас ще има ротация на 50%, но от 1-и до 4-и клас ще са изцяло в училище.

В четвъртото ниво – от 5-и до 12-и клас трябва да бъдат вкъщи, а тези от 1-и до 4-и клас могат и да останат, но това зависи от други условия и ще бъде решено от здравните власти. В четвъртия етап ще се влиза, ако има над 80% заети интензивни легла.

„Едно от изключенията е, ако сте в малко населено място, където заболеваемостта е много по-малка от средната, тогава може да се окаже, че в областния център се затварят, а във вашата община не се затварят училищата“, каза Денков. По думите му, ако се е следвал стария подход, много от областите вече е трябвало да са затворени.

„Продължава тестването в училищата, нямам никаква промяна в отношението към него“, поясни Денков.