Приключва безплатното саниране на блокове в Русе

0
Приключва безплатното саниране на блокове в Русе

Сградите, които се обновяват по националната програма за енергийна ефективност в Русе, ще бъдат готови до края на годината. За разлика от други градове, тук няма да се наложи удължаване на срока за изпълнение.

Това съобщи директор на дирекция „Европейско развитие“ в Община Русе Никола Кибритев.

Две са програмите за енергийна ефективност. По едната са направени 12 сгради. Втората е национална и в нея са включени 31 сгради. От тях 27 се изпълняват или вече са изпълнени. За четири блока няма взето решение, тъй като те са с конструктивни проблеми.

„От тези 27 има 13, които вече са завършени и при тях дейностите вече са приключили. По останалите сгради или се довършва, или предстои да започнат и на тях в момента се изработват инвестиционни проекти и предстои стартиране през това лято. Надявам се края на годината до голяма степен да бъдат завършени. Понякога се налага да се удължава срокът заради зимата, защото има технологични изисквания “, каза той и допълни, че сериозни забавяния по санирането на жилищните сгради няма. Затова и не се налага удължаване на срока за ремонтите.

Не липсват и оплакванията за некачествено саниране. Понякога те са неоснователни, а най-често са свързани с дейности по покрива. Кибритев уточни, че където има основателни проблеми, щетите ще се отстраняват за сметка на изпълнителя на ремонта.