Руши се завещана художествена галерия във Велико Търново

0
61
Критично е състоянието на

Критично е състоянието на завещаната от художника Иван Христов картинна галерия във Велико Търново. Сградата се намира на емблематичната улица „Гурко“ и в момента се руши пред очите на туристите в старата столица.

Художникът  Иван Христов дарява къщата си на Общината в края на 80-те години. Днес част от чардака на сградата е паднал, а мазилката е олющена. Конструкцията вече поддава, а и покривът тече, което наложи 30 картини на големия български художник да бъдат преместени по спешност.

Изричното желание на Иван Христов било сградата да се използва единствено за художествена галерия, без да бъде променяно предназначението й. Първоначално волята му била изпълнена, но липсата на средства през годините довела до това къщата да не бъде стопанисвана от Общината.

Миналата година, по предложение на кмета Даниел Панов, беше взето решение къщата да бъде отдадена под наем за 5 години, като целта е наемателят да я ремонтира. Дори може да бъде предоставена възможност това да се случи за сметка на част от наема, който беше определен на 530 лв.