Приключва изписването на храма „Свето Преображение Господне“ в Басарбовския манастир

0
32
Приключва изписването на храма „Свето Преображение Господне“

Тази година приключва изписването на храма „Свето Преображение Господне“ в Басарбовския манастир, с което тя ще бъде окончателно завършена.

Това съобщиха от Русенската митрополия. Вече са изцяло завършени иконите, които са монтирани на иконостаса. Предстои завършване на под куполното пространство и северната стена на манастирския храм, уточни Русенският митрополит Наум. Той допълни, че към момента промяна в ръководството на Басарбовската света обител не се предвижда.

Към момента временно изпълняващ длъжността игумен на манастира е отец Алеко. Той зае поста след като през лятото на миналата година отец Антоний и още двама свещеници загинаха при жестока катастрофа край Разград.

По думите на митрополит Наум ремонти предстоят в много храмове на епархията. Миналата година са били ремонтирани над 30 църкви в Русенско, като средствата за това са дошли от дирекцията по вероизповедания. Продължава работата по храмове – паметници на културата, като надеждата е, финансиране за такива църкви да има и през следващата година.

Храмът „Свето Преображение Господне“ отвори врати през 2016 година след продължил няколко години строеж.