Природен триатлон в чест на река Дунав стартира в Русе

0
Природен триатлон в чест на

Природен триатлон в чест на Международния ден на река Дунав стартира утре в Русе, съобщиха организаторите от природозащитната организация WWF.

Началото на проявата, която ще протече под надслов „Свободен Дунав“ ще бъде в 8 ч. сутринта на 29 юни, на площад „Свобода“ пред Съдебната палата. Там е сборният пункт за участниците.

Маршрутът за състезателите минава през изключително живописен район. Той започва с колоездене от центъра на Русе и продължава през красиви местности по поречието на р. Русенски Лом, през селата Басарбово и Красен, като има възможност за отклонение до Ивановските скални църкви. Дистанцията е 45 км, а крайната точка е местността Стълпище, където състезателите ще заменят велосипедите с каяци и ще гребат 20 км по течението на р. Дунав обратно към Русе. Най-издръжливите ще изминат последния етап от триатлона с бягане през парковите пространства на красивия дунавски град. По трасето ще има препятствия, които ще разкажат символично за проблемите на реките и техните обитатели, както и за работата на WWF за справянето с тях.

Уникалното приключение край Русе е посветено на всички, които обичат спорта и природата.

На място ще има и фотоколажна работилница, с която всеки сам може да участва в създаването на тематични фотографски изображения. Там ще бъде разположено и рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда. Всички присъстващи ще имат възможност, забавлявайки се, да получат полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.