Съмнения за салмонела затвориха Детската млечна кухня в Русе

0
Детската кухня млечна кухня в Русе

Детската млечна кухня в Русе беше затворена днес, няма да работи и в понеделник, съобщиха от Община Русе. На детските ясли днес е доставена пакетирана храна, а в понеделник, 1 юли, ще останат затворени. Тогава ще стане ясно дали този срок ще се удължи или ограничението ще отпадне.

По информация на ТВН, причината е хранителни натравяния на деца, ползващи услугите на млечната кухня. По неофициална информация, едно от пострадалите деца, от детска ясла номер 9 „Мечо Пух“ е хоспитализирано в тежко състояние в УМБАЛ „Канев“. Има информация за още две заболели деца, не се изключва заболяването да е салмонела.

Областна агенция по безопасност на храните е взела проби от контактни повърхности, посуда и от персонала за наличие на патогенни микроорганизми.

Незабавно в детската ясла са влезли инспектори от РЗИ. Кметът Пламен Стоилов със своя заповед е назначил комисия, която да извърши служебна проверка и да установи какви са конкретните предприети мерки.

Очаква се резултатите от взетите днес проби да излязат най-рано в началото на следващата седмица. 850 са децата, които ползват приготвената в кухнята храна.

Повече подробности очаквайте в емисията новини на телевизия ТВН.