Присъда за Хитрино: 15 и 10 години затвор за машинистите (ОБНОВЕНА)

0

15 години затвор за машиниста Димитър Михнев, 10 години за Радослав Петков. Това реши днес окръжния съд в Шумен.

Димитър Михнев бе главен машинист на дерайлиралия преди 3 години влак на гарата в Хитрино, а Радослав Петков – помощник машинист.

Присъдата не е окончателна. Обжалжане ще има както от прокуратурата която искаше тавана от 20 години затвор за двамата машинисти, така и адвокатите им, които пледираха за оневиняването им.

Михнев и Петков бяха осъдени за нарушаване на множество правила за движение и техническа експлоатация. При разрешени 40 км/ч те са се движили със 78 км/ч, при което последвало дерайлиране и увреждане на вагон-цистерна от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив. При него  двамата в условията на т. н. независимо съпричиняване по непредпазливост причинили смъртта на 7 лица, тежки телесни повреди на четирима и средни телесни повреди на десетима.

Въпреки че обвинението поиска налагането на постоянна мярка за неотклонение за двамата машинисти, магистратите отхвърлиха искането. Все пак сегашната мярка „Подписка“ бе сменена с домашен арест.

Мотивите за присъдата ще станат ясни в двумесечен срок. Смекчаващи отговорността обстоятелства са били чистото съдебно минало и на двамата подсъдими, добрите характеристични данни, стабилно изградените им трудови навици, зрялата възраст на подсъдимия Петков и действията му за обезопасяване на влака непосредствено след настъпването на произшествието и съпричиняване от страна на другия съподсъдим. Съдът е отчел още и поддържаната на минимума откъм изисквания инфраструктура и в частност на железопътния път в района на гара Хитрино, по която се е наложило да изпълняват трудовите си задължения машинистите Петков и Михнев.

В следствие на инцидента на 10-ти декември 2016 г. загинаха 7 души, десетки пострадаха и бяха нанесени множество материални щети.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили