Приют за бездомни хора откриха в Горна Оряховица

0
176
бездомни хора в Горна Оряховица

Приют за бездомни хора откриха в Горна Оряховица. Сградата е изцяло завършена и отговаря на всички изисквания за енергийна ефективност. В нея ще бъдат настанявани до 15 души, а услугата ще заработи реално от началото на зимата.

Новият приют е на 2 етажа и разполага с места за 15 потребители. В него ще бъдат настанявани хора с неизяснен статут, които ще могат да се възползват от медицинска, институционална и психологическа помощ. Предстои Общината в Горна Оряховица да осигури финансиране за реалното стартиране на услугата.

„Два са вариантите. Или делегирана държавна дейност, или вторият вариант е по ОП „Развитие на човешки ресурси“ за откриване на социалната мярка за персонал, както всеки един от европейските проекти и ЦНСТ, ще имат възможност. Престоят на тези хора ще бъде до 3 месеца в приюта, до установяване на тяхната самоличност, ако имат изгубени документи и осигуряването им в други такива домове или друга социална услуга“, каза кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Той допълни, че ако до края на годината не бъде решен въпросът с финансирането, Общината ще поеме издръжката на приюта до отпускане на европейски или държавни средства.

Средствата, вложени в изграждането на приюта са близо 750 000 лева. За реалното стартиране на услугата, Община Горна Оряховица ще трябва да осигури финансиране в размер на малко над 23 000 лева.