Производители на плодове със 100% загуби в Русенско заради измръзвания

0

Кайсии, праскови и нектарини в Русенско измръзнали заради студовете.
На места загубите са до 100%.

Заради замръзвания, производители на плодове в Русенско търпят до 100% загуби. Засегнатите стопани трябва да подадат заявление в поземлените комисии до 20 април за оглед на площите и оценяване на щетите.

По думите на Синан Вейсал, който е регионален представител на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“, ниски температури до минус 10 градуса в края на март и началото на април са нанесли огромни щети върху овошките в региона на Русе, най-вече по насажденията с кайсии, праскови и нектарини.

Преди седмица по инициатива на браншова камара плодове и зеленчуци е проведена среща в министерството на земеделието за обезщетения от държавата за пропаднали площи заради неблагоприятни климатични условия.

Стопаните се притесняват, че както предходни години, получавайки обезщетения за 100% пропаднали площи, няма да могат да вземат други държавни помощи.

От браншовата камара съветват стопаните да не се посочват един и същи парцел за двете направления за получаване на държавни помощи.

Проблемът е че при такива явления, застрахователите не покриват рисковете преди 20 април, когато е възможно да има замръзвания и стопаните не могат да се възползват от помощите в пълния им размер, а само на 50%.

В Русенско има нанесени много големи щети и по площите с круши, като се очакват добиви от едва 20% от потенциала на региона.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук