Прокуратурата: Катастрофата на „Струма“ е заради несъобразена скорост

0
Снимка: БГНЕС

Несъобразена скорост и човешка грешка е водещата версия на разследването за тежката катастрофа с автобус на магистрала „Струма“, при която загинаха 45 души. Това заяви пред БНТ зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов. Според него разследването е на финалната си права. Очакват окончателните заключения на назначените експертизи – съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна.

„Струма“ не била магистрала, трябва да се кара по-бавно

„Това може би ще стане още преди Коледа“, каза Сарафов.

По думите му автобусът вероятно се е движел с над 90 км. Това означавало, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост.

Любителско видео показва участъка на трагедията на „Струма“

„Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост“, заяви Сарафов.