Прокуратурата не откри незаконно подслушване на политици

0
Подслушване и цензура
Подслушване и цензура в медиите

Незаконно подслушване на политици няма, установила е проверка на Софийската градска прокуратура. Изискани са документи от ДАНС, ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и агенция „Технически операции“, която прилага СРС-тата. В съобщението обаче няма и дума за делото за опит за преврат, в рамките на което са подслушвани протестиращи, както твърдеше вътрешният министър Бойко Рашков.

Прокуратурата твърди, че никой не е бил подслушван незаконно, нито сред следените няма политически лица. По линия на ГДБОП са били прилагани СРС-та срещу кандидат-депутати. Това обаче е било по разработки за разпространение на марихуана и амфетамини.

„В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства“, твърдят от прокуратурата.

Няма незаконно подслушване на протестиращи, установи Бюрото за контрол на СРС

Не е установено да са подслушвани президентът Румен Радве, вицето Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев или бившият министър-председател Бойко Борисов. Не са следени политици и депутати.

Твърденията на прокуратурата рязко се разминават с документи, показани от самите подслушвани.

НиколайХаджигенов и Арман Бабикян показаха преди няколко седмици пред БНТ документи за следени по делото за преврат. Разследващият сайт Bird.bg пък публикува документи, от които става ясно, че сред подслушваните е активистът на „Изправи Се!“ Тихомир Василев. Той бе активен участник в протестите. За собственото си следене документи показа и лидерът на гражданското движение БОЕЦ – Георги Георгиев.

Бъди свободен