Прокуратурата пита САЩ в каква корупция е участвал Пеевски

0
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за корупционните практики, в които са участвали бившият депутат Делян Пеевски и останалите от списъка със санкционирани – Васил Божков, Илко Желязков, Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Междувременно прокуратурата ще анализира стари преписки, по които са били правени проверки на Пеевски.

„Прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация“, каза в сряда Милева.

САЩ уличиха в корупция Пеевски и Божков

Американският доклад е писан на база разследванията на българската прокуратура. Така и не стана ясно защо в такъв случай на родните институции им трябва още информация. Но това не попречи на Милева да заяви:

„Голяма част от посочените доказателства в обсъждания доклад на министерство на финансите на САЩ вероятно стъпва на прокуратурата и събраните от нея доказателства“.

Само срещу Пеевски и Желязков, който е зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС досега не са предприемани никакви действия, стана ясно думите на говорителя на главния прокурор.

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е подсъдим за злоупотреба с европейски пари. Харалампиев и Томов, които ръководеха агенцията за българите в чужбина, са обвинени като част от престъпна група, търгувала с документи за българско гражданство. Божков пък е с 19 обвинения

зарядни станции за електромобили