Прокуратурата ще търси обяснение от Борисов за къщата в Барселона

0
324
промени в Закона за пътищата

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“. Това става ясно от пресцентъра на органа.

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Премиерът Бойко Борисов отрече всякакви твърдения за това той да притежава къща в Барселона. Това обаче не е част от подозренията към него. Те се отнасят по-конкретно за връзката му с хората, замесени в скандала и евентуалното му участие в схемата за пране на пари.

Междувременно луксозният бутик на Борислава Йовчева от разследването е затворил в петък. Видео показа как оборудването му се изнася, а снимки – че магазинът вече се отдава под наем. Причините не са известни, но това се случва веднага след публикациите.

Досега премиерът не казал категорично и дали познава Борислава Йовчева. Но от обясненията му в петък остава впечатлението, че не отрича.