Прокуратурата вика Рашков като свидетел по делото „Хемус“

0

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по делото „Хемус“, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Поводът е негово изявление в интервю за БНР от 23 декември. Тогава той заявява, че за него не е тайна къде са отишли изпраните над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на магистралата.

Обвиненият за източването на парите за АМ „Хемус“ на назовал известни имена (видео)

Затова прокуратурата го счита за ключов. Рашков ще бъде призован, а показанията му може да доведат до повдигане на обвинения и на други хора. В момента единственият привлечен към отговорност е футболният съдия Борислав Колев. Според МВР той е участвал в схема от кухи фирми, чрез които парите са прехвърляни и накрая изтеглени в кеш. Колев е дал частични показания къде са отишли парите. От МВР обаче не е постъпила информация къде може да са сумите, твърдят от прокуратурата. Но след като Рашков твърди, че знае, той трябва да бъде разпитан, е тезата на разследващите.

Обвиняемият за „Хемус“ се срещна и с Рашков, и с Гешев

Привикването на вътрешния министър прилича много повече на епизод от войната между двете институции, отколкото на обикновено процесуално-следствено действие. МВР и прокуратурата са в сериозен конфликт именно заради делото „Хемус“. Полицията твърди, че прокуратурата не иска да разследва, а прокуратурата – че МВР й оказва натиск. Срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов дори бе образувано дело заради подозрения, че е оказвал натиск и е заплашвал наблюдаващ прокурор.

зарядни станции за електромобили