Протести в САЩ срещу избора на Доналд Тръмп

0
23
Протестите срещу избирането на Доналд Тръмп

Продължават протестите в Съединените щати срещу избирането на Доналд Тръмп за президент, съобщава Асошиейтед прес.

В Ню Йорк около 1200 души се събраха на площад “Вашингтон скуеър” в центъра на Манхатън. Те скандираха лозунги срещу Тръмп и разпънаха транспаранти с крайно нелицеприятни изображения на бъдещия президент на САЩ.

В Маями, Флорида, и Атланта, Джорджия, стотици хора блокираха пътища, предизвиквайки задръствания и недоволството на шофьори. В Портланд, полицията обяви протеста за бунт, позовавайки се на “широка престъпност и опасно поведение” заради нарастващите случаи на вандализъм и агресивност докато хората маршируваха през града. Някои протестиращи дори са наречени “анархисти”.

Самият Тръмп първо осъди участниците в протестите срещу него, но само няколко часа по-късно ги похвали.

“Нрави ми се фактът, че малки групи демонстранти миналата нощ проявиха страст в името на нашата велика страна. Всички ще се обединим и ще бъдем горди!”, написа Тръмп в Туитър рано тази сутрин.

Само няколко часа по-рано, в същата социална мрежа в интернет, той осъди демонстрантите като “професионални протестиращи, подстрекавани от медии”. Според Ройтерс, този пример подчертава противоречия, които повдигнаха въпроси за лидерския стил на бъдещия президент на САЩ.