Проверяват русенска леярна като потенциален замърсител

0
1188

РИОСВ-Русе проверява нов потенциален източник на миризми в Източна промишлена зона на града, съобщиха от екоинспекцията.

Става дума за леярна за черни метали, осъществяваща дейност в Източна промишлена зона на града, с оператор „Сид грийн“ ЕООД.

От РИОСВ допълват, че до момента са извършени три проверки. Първата е била по сигнал на гражданин за наличие на миризма около входа на леярната. При извършената незабавна проверка е установено, че вратата на халето е отворена. В момента на проверката не се е извършвала дейност по топене и леене, но от излетите детайли се е отделяла силна специфична органична миризма, с която е била наситена работната среда в халето. Отворената врата предпоставя неорганизирано изпускане на миризми в района на предприятието, категорични са експертите на РИОСВ.

При извършен последващ контрол, при работеща инсталация констатациите от предходната проверка са се потвърдили. На дружеството са дадени четири предписания  с кратки срокове за изпълнение, с които е изискана информация за технологичните процеси, наличните пречиствателни съоръжения и изпускащи устройства към тях и др.

На обекта се извършва и комплексна проверка с представители на други компетентни органи по заповед на Областния управител на Област Русе, с която е сформирана междуведомствена комисия.