„Прозрачност без граници“ отличи кмета на Русе за откритост и отчетност

0

Кметът на Русе Пенчо Милков заема първо място в класацията „Индекс на местната система за почтеност“ на Международната асоциация „Прозрачност без граници“.

Отличието му бе връчено на официален форум, на който бяха представени годишните резултати, които отразяват антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори: общински съвет, кмет, общинска администрация, местни политически партии, бизнес, медии, гражданско общество, общинско здравеопазване.

Сред практиките, които отвеждат кмета на Русе на челното място са предоставеният на гражданите достъп до деловодната система на администрацията, с който те в реално време проверяват развитието по преписките си, и редовните седмични отчети, които са общодостъпни във Фейсбук и на официалния сайт на Общината. Като добър пример са отчетени още десетките електронни услуги, анкетите за обратна връзка от гражданите, поддържането на рубрика за въпроси от русенци и отговори на кмета,  публикуване на годишни отчети за управлението, поддържането на актуална страница с инвестиционни намерения за Русе и много други.

„Контролът е същностна задача на управлението, но много по-лесно става за един ръководител, ако допусне системата да се наблюдава не само от неговите очи, а и от очите на обществото. Когато получаваш обратна връзка от гражданите, видяното, чутото и констатираното ти помага. Управлението е в името на гражданите и трябва да става заедно с тях“, коментира Пенчо Милков.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук