Президент, Премиер и Русия- коментари на шпионския скандал

0

„Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет. И тук не може да има никакъв компромис. И аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива“.

Така Президентът Румен Радев коментира обявяването за персона нон грата на двама руски дипломати у нас. Това той каза  на летище Граф Игнатиево, където заедно с американския първи дипломат Херо Мустафа бяха официални гости на  международното летателното учение “ Тракийска пепелянка“.

Министър- председателят Бойко Брисов също коментира шпионския скандал, при днешната си инспекция на строителството на АМ „Хемус“.

Борисов каза, че  още „преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускам. Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения и външно министерство затова влезе в ролята си, го правим. За да действа така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно информация“.

Междувременно Русия изразява съжаление във връзка с решението на България да обяви за „персона нон грата“ двама служители на руското търговско представителство в София. Това се посочва в официална позиция на руското министерство на външните работи.

От руското външно ведомство заявяват, че решението на българските власти е било взето,  „на основата на измислени обвинения“  ище навреди на двустранните отношения. Още вчера от посолството на Русия в България съобщиха, че българската страна не е представила доказателства за това, че двамата дипломати са извършвали дейности, които са несъвместими със статута им.

Според прокуратурата обаче от 2016г. дипломатите са събирали за нуждите на руското разузнаване информация, свързана с модернизацията на българската армия. От руското министерство на външните работи посочват, че разглеждат действията на България като „преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество“ и че на по-късен етап ще обявят ответни мерки. Най-вероятно двама дипломати от посолството ни в Москва ще бъдат обявени за „персона нон грата“, каквато е нормалната дипломатическа практика.

Най-добрата агенция за подбор на персонал