Радев: Пътят на Северна Македония към ЕС минава през София

0
Снимка: БГНЕС

Има огромен интерес към позицията на България по темата с еврочленството на Северна Македония, заяви президентът Румен Радев при честването на 24 май в София. Държавният глава поднесе цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. По традиция държавният глава ще посети и Рим в следващите дни. Тазгодишната визита обаче ще е съвместна с македонския му колега Стево Пендаровски.

Според Радев това е голям успех. Освен всичко останало двете делегации ще пътуват с един самолет, обясни държавният глава.

„Мога да кажа, че изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря поне с двама премиери, един президент и един еврокомисар. Така че към България има огромно внимание. Няма да казвам думата „натиск“, но да не забравяме – България е страната-член на ЕС. И това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС“, заяви президентът.

Той подчерта, че България не бива да допуска нови проблеми в ЕС. Радев намекна, че към момента страната ни не е готова на отстъпки. Пътят към ЕС на Северна Македония минава през решаване на спора с България, подчерта той.

„Аз мисля, че начинът за решаване на всички проблеми, начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Северна Македония минава преди всички през София. Ние трябва помежду си спокойно, откровено и отговорно да седнем и да решим нашите двустранни проблеми“, каза президентът.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили