Президентът призова службите да разкрият до край „Досиетата Пандора“

0

В България не биват да остават неразкрити „кутии на Пандора“. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на международното журналистическо разследване „Досиетата Пандора“. От финансовите документи се появиха имената на бившия депутат Делян Пеевски (свързан с три офшорки) и на майка му Ирена Кръстева (свързана с две офшорки). В сряда Пеевски бе привикан на разпит в ДАНС. Отделно НАП и КПКОНПИ обявиха, че започват проверки. Засега институциите не дават никакви подробности.

ДАНС привика Делян Пеевски на разпит

Самият Пеевски твърди, че трите офшорки никога не са имали дейност, нито са извършвали сделки. Остава висящ въпросът за какво са му били нужни.

„Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони. Да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора“, заяви Радев ден след разпита на Пеевски.

И майката на Пеевски се появи в „Досиетата Пандора“

Освен, че името му бе намесено в „Досиетата Пандора“ бившият депутат бе санкциониран от американското финансово министерство по глобалния закон „Магнитски“. Причината – корупция.