ДАНС привика Делян Пеевски на разпит

0

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски бе извикан на разпит в ДАНС. Причината – контраразузнаването е започнало проверка за участие на български физически лица и фирми в собствеността на дружества в офшорни зони.

Разпитът бе проведен ден, след като се разбра, че Пеевски е свързан с три офшорки и попада в списъците от „Досиетата Пандора“. Информацията за политици, световни лидери и известни личности, използвали офшорки като прикритие за покупки на световни имоти излезе след международно журналистическо разследване.

Пеевски – българската следа в досиетата „Пандора“

Пеевски призна, че има връзка с три такива дружества, но твърди, че те никога не са извършвали дейност или сделки. Проверки по случая започнаха също КПКОНПИ и НАП.

На влизане в ДАНС Пеевски отказа коментар преди медиите. Помоли да се спазва дистанция, защото „има грипна епидемия“. Освен това обеща, че ще има възможност да му се задават въпроси, защото занапред щял да се показва по-често. Последната му публична проява бе през 2019 г.В ДАНС той се появи видимо отслабнал, облечен неофициално и без охрана.

Само преди няколко седмици Пеевски бе уличен в корупция и санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

Разпитът е във връзка с разкритията на международното журналистическо разследване „Досиетата Пандора“, обясниха от ДАНС със съобщение на сайта си.

Проверяват Пеевски заради досиетата „Пандора“

Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) „Pandora Papers„, пише в него.

По-интересно е, че според него информацията за офшорките е постъпила още през юни. Какво е свършено от тогава до сега, не става ясно.