Радев: Смяната на Янев е риск, правителството да си носи отговорността

0
Снимка: БГНЕС

Смяната на военния министър в условията на военна криза е риск. Това заяви президентът Румен Радев часове след като премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на Стефан Янев. Отговорността за това решение е на управляващата коалиция, каза още държавният глава.

„В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес“, написа президентът във фейсбук.

Петков иска оставката на Янев (видео)

Все още не съобщавано кой ще поеме поста от Янев. През последните часове се спряга името на Тодор Тагарев, който е служебен военен министър.

Последствията от войната в Украйна ще са тежки не само страните в конфликта, но и за цяла Европа, написа още Радев. Той прогнозира, че енергийната криза ще се задълбочи, защото България е силно зависима от Русия.

„Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние. Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите“, каза Радев.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили