Рашков: В Пловдив са купувани гласове за ГЕРБ

0

В Пловдив са раздавани по 30 лв., за да се гласува за ГЕРБ. Това заяви пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му има достатъчно доказателства за търговия с вот и те са били предадени на прокуратурата. Рашков за пореден път разкритикува държавното обвинение, че не е достатъчно активно по темата.

„До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите – това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив,  разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв.“, заяви той.

Рашков: Известен политик купува гласове във Враца, Видин и Монтана

Преди два дни от пловдивската районна прокуратура обявиха, че проверяват устен сигнал за търговия с гласове в ромския квартал Столипиново. Зам.-районният прокурор Атанас Илиев коментира, че в цех за дограма били открити дамаджани с алкохол, маратонки и пари в различна валута. Според него обаче подозираното купуване на гласове не е за предстоящите, а за предишните избори на 4 април.

Историята с дамаджаните даде повод за подигравка на бившия премиер Бойко Борисов. В неделя той се пошегува на предизборна среща в Рибарица:

Рашков: В смолянско има безпрецедентен натиск върху избиратели

„Нe cтe ce уплaшили, a? Кaтo глeдaм – никaк. Вижтe кaкви aкции прaвят – c дъх нa aлкoхoл. Нaмeрили дaмaджaни. Aмa кaквo дa нaмeри Бoйкo Рaшкoв. Тoй e кaтo мeчкa-cтръвницa. Aкo зaрoвитe гoрe eднa дaмaджaнa, щe я нaмeри и нeя“.  „Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април“, каза в отговор Рашков.  Според него досега върху купувачите на гласове е имало чадър. Акцията в Пловдив е изцяло плод на работата на МВР. Прокуратурата няма заслуга, каза още Рашков.