„Раздвижване по крилото“ вдига избирателната активност, според социолози

0

Повишена избирателна активност на предстоящите в неделя избори „2 в 1“ прогнозират социолозите.

Според данните от проучване на „Алфа Рисърч“ 42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите, което е повече в сравнение с предходните предсрочни избори.

За национален парламент декларират желание за участие в изборите 42% от анкетираните или около 2 750 000 души. За евровота около 2 430 000 души декларират желание за участие в изборите, показват резултатите от проучването. Според тях повишената активност дължи на „раздвижване по крилото“ – мобилизация в подкрепата за по-малки партии, докато водещите играчи продължават да разчитат на ядрата си от твърди привърженици.

„Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ – 15,4%, „Възраждане“ 15,2%, ДПС – 14,8 %. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с около два пункта. Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи“, коментира пред БНТ Павел Вълчев от „Алфа Рисърч“.

„Наблюдаваме висок ръст подкрепа за други партии. Това са около 20 партии, които хората искат да ги подкрепят. Този път нямаме един вот, който се води от това да се подкрепи победителят, а по-скоро един протестен вот и подкрепа за по-малките политически играчи“, заяви още Павел Вълчев.

Картината за Европейския парламент е сходна.

„Бариерата е 5,88, за да се вкарат евродепутати. И ИТН ще успее да вкара евродепутат“, допълни социологът.

По-голямата част от анкетираните – 72% са взели решение коя партия или коалиция да подкрепят на 9 юни. Едва 16% декларират, че са решили по време на предизборната кампания. 12% още не са взели решение кого да подкрепят.

Информацията за социологическото проучване е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук