Разнообразяват кампанията „Русе-град на свободния дух“ през 2021 година

0

25 събития, даващи възможности за творчество, спорт и забавления, както и получаване на нови знания и чувство за общност са включени в тазгодишната програма на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Новост в програмата са конкурсът за иновативна еко идея „Младежи с еко-мисия“ и първият конкурс за коледна украса „Запази духа на Коледа“. За първи път в Русе ще бъде организирано и Регионално състезание по скално катерене, което ще носи името на русенския алпинист Иван Томов.

Възможност за изява и развитие ще получат и най-малките русенци чрез седемте проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“ с подкрепата на Еконт Експрес. Обучения по роботика, финансова грамотност и родинознание са само част от разнообразните идеи, които фондацията подкрепи и ще финансира.

През тази година ще се проведат и станалите традиция за града събития като Парада на ретро автомобили, събиращ колекционери и любители на класически стари возила от България и Румъния, 3D Стрийт Арт Фестивал и Грийн рок фест. Ще продължи и инициативата „Празник на квартала“, която стартира през 2020 г. Тази година празникът трябва да се случи в кварталите „Дружба“ и „Здравец – Изток“.

За трета поредна година ще бъде отделено внимание на архитектурното богатство на Русе чрез изложбата „Миналото днес“, а най-добрите фотографии отново ще се търсят в конкурса „Моето незабравимо преживяване в Русе“.  За любителите на перото ще се проведат конкурсът за литературно творчество и журналистика за ученици  „Стоян Михайловски“ и конкурсът за къс разказ „Мостове“.