Откриват клинична пътека за лечение на пост-COVID синдром

0

Националната здравноосигурителна каса ще плаща за лечение на пост-COVID синдром. Това предвиждат промени в Наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата, съобщава Труд.

За целта от здравното министерство предлагат създаване на нова клинична пътека No 267 – Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19.

Новата клинична пътека е с доста широк обхват. По нея се предлагат индивидуални рехабилитационни програми, програми за грижи, обучение на близките за осигуряване на грижи в домашна среда. Пациентите, които могат да се възползват от лечение след COVID трябва да имат следните остатъчни явления – кардиоваскуларни, белодробни, невромускулни, неврологични нарушения; ограничение във функционалния капацитет, пише в документа. Хората с усложнения след прекаран коронавирус ще могат да се лекуват в 13 санаториума.

Засега обаче няма осигурени допълнителни средства за амбициозните намерения на здравно министерство. НЗОК ще трябва да плаща и за новата пътека от бюджета си за 2021 г., в който средства за постковид лечение не са предвидени.

Има и ограничения за пациентите, които могат да се възползват от лечение на последици от COVID – те трябва да са преминали през болнична помощ в рамките на предходните 3 месеца, т. е. за преболедували миналата година пътеката не работи.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили