Разпоредително заседание по делото срещу братя Бобокови

0
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Започна разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима други – Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски.

Те са обвинени в организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци, престъпление по служба и издаване на лъжливи документи. Те бяха задържани на 28 май 2020 г. по досъдебно производство водено от Специализираната прокуратура.

Четирима прокурори представляват държавното обвинение по делото, което трябваше да се гледа от Специализирания съд, но след закриването му се прехвърли в Софийски градски съд. По делото има над 200 свидетели и 28 вещи лица.

Съдът отказа да конституира като страна по делото министъра на финансите и отхвърли гражданския иск срещу Атанас Бобоков за невнесено ДДС на стойност над 618 хиляди лева. Причината за отказа е, че делото срещу подсъдимите е от голяма сложност и обем и искът би затруднил и забавил хода на делото.

Според прокуратурата няма основание за прекратяване на досъдебното производство и не са допуснати нарушения, които да ограничат правата на обвиняемите.

Предстои защитниците на обвиняемите да коментират дали обвинителният акт има пороци, които налагат връщането му от съда на прокуратурата за поправката им и за изясняване на съответни обстоятелства. След това съдът ще прецени дали да върне делото на държавното обвинение или то да започне по същество.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук