Рекорд: 24 тандема щурмуват „Дондуков“ 2

0

24 са кандидат-президентските двойки подали документи в Централната избирателна комисия.

Това стана ясно след изтичане на законоустановения срок за регистрация на кандидатурите. Това е рекорд в историята на България. На предишните избори през 2016 г. кандидатските двойки бяха 23.

14 от тях са издигнати от партии и коалиции, останалите 10 са от инициативни комитети. Сред основните претенденти са Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от редица партии, сред които „Има такъв народ“ и БСП. Те ще се борят за втори мандат. Те превърнаха битката за демокрация в своя кауза. Очакват една толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите.

Като основен техен съперник на настоящия етап социолозите сочат тандема проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. Те също са издигнати от инициативен комитет, зад тях застава ГЕРБ-СДС.

Издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от „Демократична България“ са Лозан Панов и Мария Касимова. За първи път в историята си ДПС издигна своя кандидат-президентска двойка – председателят на движението Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова.

Патриотичните формации не се обединиха около един кандидат и всяка издигна свой.

Кандидати за „Дондуков“ 2 са още: Луна Йорданова и Иглена Илиева; Александър Томов и Лъчезар Аврамов; Костадин Костадинов и Елена Гунчева; Боян Станков – Сарате и Елена Ваташка; Милен Михов и Мария Цветкова; Валери Симеонов и Цветан Манчев; Благой Петревски и Савина Хаджийска; Георги Георгиев и Стоян Цветков; Росен Пламенов Миленов и Иван Иванов; Горан Благоев и Ивелина Георгиева; Светослав Витков и Веселин Белоконски; Цвета Кирилова и Георги Тутанов; Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова; Николай Малинов и Светлана Косева; Марина Малчева и Савина Луканова; Мария Колева и Ганчо Попов; Жельо Желев и Калин Колев; Йоло Денев и Марио Филев.