Рекорден урожай очакват в Добруджа, в Лудогорието – по-ниска

0
26
Рекорден урожай

Рекорден урожай от 700 кг/дка пшеница очакват зърнопроизводителите от Златна Добруджа.

В края на тази седмица се очаква да започне жътвата на ечемика, около 5-и юли – тази на пшеницата. Развитието на есенниците тази година е ускорено заради засушаването през април. Дъждовете от последната седмица няма да забавят вегетацията на зърнените култури, а напротив – при благоприятно време добивите могат да достигнат максималния потенциал на сортовете, смятат специалистите.

Тази година площите с пшеница в Добричко са 1 222 000 дка, с рапица – над 171 000 дка, с ечемик – близо 19 000 дка, а с тритикале – 3 400 дка.

На другия полюс са очакванията на стопаните от другата основна „житница“ – Лудогорието. По думите на един от големите зърнопроизводители в региона – Стефан Пенев от Лозница, заради горещините и сушата, добивите в Разградско се очаква да бъдат по-ниски. Агробизнесменът прогнозира, че средните добиви от житната култура тази година ще са между 450 и 500 килограма от дка при 700-800 кг/дка през миналата година. Той призова земеделските производители да се въздържат да продават “на зелено” хлебното зърно, тъй като по думите му пазарът ще бъде много непредвидим. Заради очертаващата се по-слаба реколта в Европа и САЩ ще има търсене на пшеница и ечемик и изкупните цени ще бъдат по-високи, като очакванията са да започнат от 300 лв. за тон зърно, прогнозира Стефан Пенев.