Рекордни студове в САЩ, минус 37°С в Масачузетс, очакват се и по-ниски

0
40
Рекордни студове в САЩ

Рекордни студове, които мнозина описват като ледена епоха, затиснаха Съединените щати и Канада, съобщават информационните агенции. На места температурите стигнаха до минус 40°С, но усещането е като за минус 60. Лошото време взе и жертви, а на Източното крайбрежие е обявено извънредно положение.

Само за денонощие на места е натрупал около 50 см сняг. В плен на лошото време попаднаха Бостън, Балтимор, Вашингтон и много други градове. В щата Масачузетс термометрите отчетоха минус 37°С, а в планините в Ню Хемпшър се очакват смразяващите минус 73 градуса.

Отворени са временни приюти, където бездомниците да прекарат студените дни. От началото на зимните бури в Съединените щати и Канада са загинали най-малко 19 души.

Снежната буря е придружена и от рязко спадане на атмосферното налягане – явление, определяно като „циклон-бомба“. Очаква се градусите да започват да се покачват едва в началото на седмицата.

Лошото време доведе до транспортен хаос, хиляди отменени полети и домакинства без ток. Таймс Скуеър в Ню Йорк остана почти безлюден – гледка, която рядко може да бъде видяна. В града е обявено бедствено положение.