Железният храм „Свети Стефан“ в Истанбул отново отвори врати

0
66
Железният храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Една от светините на българското Възраждане – Железният храм „Свети Стефан“ край брега на Златния рог в Истанбул отново отвори врати.

Железният храм „Свети Стефан“ в ИстанбулТържествен молебен по освещаването на храма отслужиха българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей, в съслужие с български свещеници, сред които свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък. Част от официалната делегация на Светия Синод бе и Русенският митрополит Наум. На тържеството присъстваха премиерът на България Бойко Борисов, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и турският премиер Бинали Йълдъръм.

Храмът, известен като Желязната църква, е един от най-значимите български паметници на архитектурата. Той е осветен на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер“, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 м, а ширината – 12,50 м.

Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия. Във вътрешно-архитектурен план е осъществена цялостна подмяна на пода на първия етаж, както и са реставрирани всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса. Въз основа на новоизградения фундамент на храма се е оформило ново многофункционално помещение-крипта, което ще бъде използвано като изложбена зала и други културни прояви на българската общност. Изградена е съвременна климатична и вентилационна система. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата. Във външно-архитектурен план е извършен цялостен ремонт на металните конструктивни и корпусни елементи на храма. Подменено е изцяло покривното покритие. Променена е и хоризонталната планировка на двора на храма, като са запазени и изцяло обновени гробните места на погребаните в храма видни български възрожденски духовници. Цялостно е изградена оградата на двора, като са запазени оригиналните декоративни елементи.

В реставрацията, която продължи близо 7 години, са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро) от истанбулската голяма община. България е предоставила целево два транша от 200 000 и 190 000 евро.

„Свети Стефан“ с право може да се нарече най-красивата българска църква. Тя е единствената желязна църква в света и е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Преди нейното построяване в края на XIX век, на нейно място е съществувал дървен храм. Общността на българите в Истанбул е малка, но ревностно се грижи за българските имоти на турска територия, а също и за опазването и предаването на поколенията на изконните български традиции.