Респираторите от Китай купувани на тройни цени?

0

Покупките на респиратори, лични предпазни средства и медикамента хидроксихлорохин са купени от Китай в нарушение на всякакви нормативни актове. Това заяви зам.-здравният министър Димитър Петров. Според него отговорни за това са бившият шеф на МЗ Костадин Ангелов и заместничката му Жени Начева.

Освен това респираторите са купени на двойни и тройни цени. Той заяви, че това не може да се обясни с повишеното търсене в условия на пандемия, защото машините били по-скъпи и от европейските. Освен това дошли неокомплектовани и не са ползвани до края на миналата година.

Бивш зам.-министър е проверяван за натиск върху шеф на държавна фирма

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени“, заяви Петров.

Купените маски не били медицински, но въпреки това били раздадени в болниците. Хидроксихлорохинът пък бил купен в големи количества, въпреки че го имало по лечебните заведения, главно от дарения.

Ден по-рано бе съобщено, че в антикорупционната комисия КПКОНПИ са изпратени документи, според които Начева е оказвала натиск на шефа на държавната фирма „БулБио“ да сключи договор с точно определена адвокатска кантора.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили