Рецидивист на пътя задържан след гонка

0
408
65-годишен русенец

33-годишен русенец, многократно санкциониран за управление на МПС без да има правоспособност е задържан вчера, съобщиха от полицията.

До задържането му се стигнало след гонка, тъй като нарушителят не се подчинил и не спрял след подадените му звуков и светлинен сигнал.

Около 15:30 часа на бул. „Гоце Делчев“ в Русе полицейски екип засякъл лек автомобил марка „БМВ-Х5“. Униформените разпознали зад волана стар техен познайник с куп нарушения и подали сигнал за спиране на автомобила. Водачът обаче не се подчинил и продължил движението си. Патрулният екип го последвал с полицейската кола, като междувременно уведомил и други дежурни полицейски наряди. Било предприето преследване на рисково движещото се БМВ от няколко екипа в рамките на града, след което нарушителят е продължил по главния път в посока Варна, а след това към местността „Караач“. Виждайки че полицаите го застигат нарушителят изоставил превозното средство и побягнал, но след кратко преследване бил задържан.

В хода на изясняване на случая били установени куп други нарушения: 33-годишният водач няма свидетелство за управление на МПС и такова никога не му е било издавано; че управлява автомобила в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без книжка (престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК); поставените регистрационни табели на БМВ-то, управлявано от него, са били издадени за друго превозно средство с друга марка – „Волво“ (престъпление по чл. 345, ал.1, пр.1 от НК); автомобилът не е регистриран на територията на България (престъпление по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК).

Освен това при проверката за употреба на алкохол и наркотици уредът е показал положителен резултат за „канабис“ и „метамфетамин“. Издаден му бил талон за медицинско изследване, но пред лекар в болницата той отказал да даде проби за химически анализ.

По случая е образувано бързо производство, нарушителят е задържан за 24 часа по ЗМВР. Работата продължава под надзора на прокуратурата.