Спецакцията: Отведен зам.-министър и събрани доказателства

0
803

Спецакцията на прокуратурата продължава, като макар и непотвърдена, информацията продължава да сочи, че става дума за разследване на сделки, свързани с трафика на боклук от Италия.

Акцията се провежда на територията на Ботевград, Правец и Русе. Жандармерията влезе и в сградата на МОСВ.

Спецакция в къщата и офисите на братя Бобокови в Русе /ВИДЕО+СНИМКИ/

Отведен бе заместник-министърът на екологията Красимир Живков, чиито дом и вила бяха обискирани, съобщи БНТ. Той е отговарял и продължава да отговаря за даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. По правила могат да бъдат внасяни отпадъци за преработка, но не и такива за съхранение и депониране.

Оттам идва и връзката с братя Бобокови. В Русе бяха претърсени, както офиса на „Приста ойл“, така и къщата на Пламен Бобоков в центъра на града. От нея бяха изнесени документи, които могат да бъдат доказателство по разследването.

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. В момента се проучват взимоотношенията на фирмите на братя Бобокови с други дружества, където е било предвидено евентуално италианските боклуци да бъдат горени.

Още през януари стана ясно, че през декември миналата година един от зам.-министрите в МОСВ е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия. Това, което не се беше съобщено тогава, бе името му.

В 16:00 часа предстои брифинг на говорителя на прокуратурата Сийка Милева.