„Риба, ама цаца. Цаца, ама риба! „Кит“ в „Jazza“!

0
„Риба, ама цаца. Цаца, ама риба!“

Среща с титаните на българското кино Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова и филма, родил култовата фраза“ „Риба, ама цаца. Цаца, ама риба!“ предлага популярното русенско кафе-аперитив „NetworxJazz“.

Прожекцията ще бъде в сряда, 12 юли, от 19,30 часа. Входът е свободен, заплаща се единствено консумацията. Резервации могат да се направят на тел. ‎0876995089.

Филмът има една от най-скандалните съдби в историята на българското кино. Заснет е през 1967 година, но не излиза на екран до 1970 година, когато е показан в няколко малки киносалона. Русе „Кит“ беше прожектиран в отдавна несъществуващото кино „Димитър Благоев“ в кв. Захарна фабрика. Властта вижда в комедията подлата метафора, че в отчетите на социалистическото съревнование една уловена цаца се превръща в уловен кит и затова лентата „вижда бял свят“ в значително цензурирана от комунистическите власти версия. В обръщение между хората обаче остава култовата фраза „Цаца, ама риба! Риба, ама цаца!“.

Китът на заблудата и самозаблуждението плува и в настоящето ни, блика с пълна сила фонтанчето му в предизборни обещания, в отчети за дейност, в статистика, в гръмки изявления и още по-гръмки обяснения какво точно е казано, а не е било разбрано, изобщо с чертаенето на едно светло бъдеще, родено от прекрасното настояще, което после се оказва просто консервирана в бурканче хамсийка.

Не пропускайте! Сряда, 12 юли, 19,30 часа, „NetworxJazz“! Местата са ограничени.