РИОСВ не отчете превишение на нормите на атмосферно замърсяване

1

Завишени, но непревишени са нормите на на серни и азотни оксиди и средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона  в атмосверата над Русе за последното денонощие

Това заяви директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова на извънреден брифинг днес. Автоматичната станция за непрекъснат мониторниг на качеството на атмосферния въздух „Възраждане“, разположена в централната част на града е отчела завишени нива (краткотрайни пикове) на атмосферните замърсители, в ранните часове на денонощието – серни и азотни оксиди, въгледроден оксид и фини прахови частици, характерни за наличие на горивен процес. В нощните часове е отчетен слаб север-северозападен вятър, който е допринесъл за преноса на неприятни миризми в централните части на Русе, каза още инж. Христова.

Причина за неприятните миризми, за които инспекцията е сигнализирана в последните няколко дни е тлеещ товар-въглища, натоварени на плавателно средство по река Дунав в участъка на съседна Румъния.

За проблема е уведомен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, заяви още инж. Цонка Христова.

Причините за непрятните миризми са пожарите на територията на град Русе и нерегламентирано изгаряне на следжътвени отпадъци на територията на съседната страна.

1 коментар

  1. Като чета статията ми идва да литна от щастие и да заплача от умиление! Колко много работа са свършили нащите институции! И то всичката навреме – 11 дена след закотвянето на тлеещите шлепове! Вече няма да вярвам на носа си и на белия си дроб! Те явно ме заблуждават!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук