Родолюбци реставрират гробницата на Захари Стоянов в Русе

0

Група родолюбиви русенци реставрират със собствени средства гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците.

По думите на кмета на Пенчо Милков, общината е дала разрешение.

От сдружението обясниха, че началото на инициативата е поставено преди две години. Тогава група русенци решили, че гробницата на българския революционер и писател е в недобро състояние и трябва да се реконструира, укрепи и консервира.

След като била почистена от клоните и листата, се оказало, че има сериозни цепнатини.

Така русенците регистрирали сдружение с нестопанска цел „Захари Стоянов – Русе“, а всеки от тях, сред които и кметът, дарил лични средства. Проектът бил изработен безвъзмездно от арх. Калоян Тончев.

Гробницата ще бъде реставрирана в автентичния й вид. На място вече се извършват ремонтни дейности. Тъй като гробницата се разцепва, ще бъдат положени бетонни пилоти покрай основата. Срокът за реконструкцията е шест месеца.

Уредникът от Русенския исторически музей Ренета Рошкева припомни, че тленните останки на Захари Стоянов са преместени през 1978 г. в новоизградения Пантеон на възрожденците.

В гробницата освен българския революционер и писател са били погребани съпругата му Анастасия Обретенова, която е дъщеря на Баба Тонка Обретенова, както и Димитра Обретенова – съпруга на Никола Обретенов.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук