Роман на Вазов, издаден преди 123 г. дариха на Русенската библиотека

0
169
Роман на Вазов

Роман на Вазов, издаден преди 123 г., получи Регионалната библиотека в Русе, съобщиха от културната институция в града.

Екземплярът от второто издание на „Нова земя“, роман из живота на българите в първите години след Освобождението, е дарение от дългогодишния преподавател в Русенския университет доц. Добрил Христов и на неговата съпруга Румяна.

Романът излиза от печат през 1896 година. Книгата е илюстрирана с 19 творби на Иван Мърквичка, Антон Митов, Йозеф Обербауер и Георги Канела. Книгата е продължение на „Под игото“ и е сред най-малко преиздаваните произведения на патриарха на българската литература, но не е била приета добре при появата си през 1896 г., защото голяма част от интелигенцията и властта по онова време са се разпознали в нея и са усетили критичното отношение на автора.

Доц. Добрил Христов е дългогодишен преподавател в РУ „Ангел Кънчев“. Той е роден в Сопот, но през 1946 г. семейството се премества в Русе, където баща му, подполковник Христо Георгиев Христов, е назначен за командир на Първи артилерийски полк. Оттогава живее в крайдунавския град. Завършва висшето си образование във ВИММЕС и  Университета “Вилхелм Пик” в Росток (ГДР), специалност „Корабостроене“, след което професионалният му път преминава като преподавател в русенското висше училище.