Румъния не бърза с ферибота Русе -Гюргево

0

Румъния не бърза с пускането на фериботната връзка между Русе и Гюргево.

Това стана ясно след срещата на министрите на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и на вътрешните работи Калин Стоянов с посланика на България в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков. Разговорите бяха предизвикани от множество сигнали от последните дни от представители на тежкотоварния бранш за километрични опашки на изход от България към Румъния. По време на срещата бяха обсъдени и текущи аспекти на отношенията с Румъния и по-конкретно взаимодействието по приемане на България и Румъния в Шенген, свързаността между двете страни и корабоплаването по р. Дунав.

По думите на министър Гвоздейков българската държава има пълна готовност за пускането на фериботната линия Русе-Гюргево, но от румънска страна имат още работа. “Ако стартираме в най-кратки срокове ферибота, той ще намали трафика с 25%, което значително ще подобри ситуацията на Дунав мост”, каза транспортният министър.

“Необходимо е тясно сътрудничество между институциите, които имат отношение към темата и заедно с МВР и местната власт ще създадем организация за решаване на този системен проблем”, подчерта министърът.

Министър Калин Стоянов коментира, че следи ситуацията ежедневно по всички гранични пунктове и е в постоянен контакт с ръководствата на МВР в страната. “Разпоредил съм работа на пълен капацитет”, допълни той.

 

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук