Румъния ни върна Бобито и четирима негови авери, измъкнали над 2 млн.лв. от ало-измами

0
407
Румъния ни върна

Румъния ни върна заловените на нейна територия телефонни измамници от групата на Борислав Димитров – Бобито. Под полицейска охрана петимата – на възраст от 24 до 36 години, бяха докарани днес на  ГКПП „Дунав мост“, където бяха предадени на българските власти. Сред задържаните е и соченият като организатор и лидер на групата на Димитров, известен като Бобито.

Петимата – на възраст от 24 до 36 години, бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април т.г. на основание на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест, за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Те бяха задържани от румънската полиция същия ден в рамките на проведената под надзора на прокуратурата операция.

По неофициална информация групата на Бобито е една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами. Тя бе неутрализирана в рамките на започнала още през 2017 г. операция. Финалът бе в средата на месец април, когато беше осъществена масирана акция на територията на София, Велико Търново и Румъния. В нея участваха служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-В.Търново. Реализацията бе осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването. В рамките на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още 5 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България.

Според събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група са за над 2 милиона лева.