Румъния пое щафетата на европредседателството

0
68
С тържествена церемония

С тържествена церемония Румъния започна своето председателство на Съвета на Европейския съюз. В Букурещ са лидерите на всички евроинституции и цялата Еврокомисия.

В концертната зала на Будапеща прозвуча химна на Европейския съюз – по-тържествено от всякога. Без да изневери на традициите си, председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи приветствието си на румънски език с множество възхвали към румънската история и култура.

„Убеден съм, че през следващите 6 месеца вие ще се справите с енергия и мъдрост като една истинска Румънска рапсодия”, заяви Туск.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също приветства новата роля на Румъния в окуражителни слова: „Европейската комисия е приятел на Румъния, колкото и да се съмняват някои страни. Ние ще ви подкрепяме през тези 6 месеца със същата енергия, която усещам в тази зала. За да сме сигурни, че първото румънско председателство ще бъде велик момент в историята на Румъния и на Европейския съюз”.

Румъния ще трябва да координира дейността на Съюза през следващите 6 месеца, когато Великобритания ще го напусне и ще се проведат избори за Европарламент. Девизът на румънското председателство е „Сближаването – обща европейска ценност“.