Румъния повиши драстично абонамента за преминаване на БГ-автомобили през Дунав мост

0
59
абонамента за преминаване

Румъния е повишила многократно абонамента за преминаване на автомобили на български представители на бизнеса през Дунав мост.

Това става ясно от съобщение на Българо-румънска търговско-промишлена палата със седалище в Русе. Досега деловите български пътници заплащаха за 30 преминавания през съоръжението по 1.20 румънски леи на пътуване, колкото и румънските представители на бизнеса. От началото на тази година стойността на „абонамента“ е била повишена, но единствено за леките автомобили с българска регистрация. Те вече трябва да плащат по 11 леи за преминаване, а максималният брой на пътуванията в рамките на абонамента е намален на 20. Това прави увеличението над 10 пъти! За автомобилите с румънска регистрация сумата е оставена непроменена.

От Българо-румънска търговско-промишлена палата веднага са реагирали и са се свързали с дипломатическото ни представителство в Румъния с официална молба да отнесе въпроса до институциите в Румъния, които имат отношение към този проблем и да проведе разговори за изясняване на случая.

В отговор от посолството са информирали, че е организирана среща на ръководителя на Службата за търговско-икономически въпроси Ивайло Маринов и завеждащия консулска служба Мирчо Иванов с представители на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура (CNAIR). От румънската институция са обяснили, че със заповед на министъра на транспорта на Румъния са предприети мерки за улесняване на румънските представители на бизнес средите, живеещи в Румъния и работещи в България, както и уеднаквяване на таксите, събирани на мостовете от румънска страна. Идеята била напълно да се премахнат таксите за преминаване на моста от румънски граждани, работещи в България и живеещи в Румъния, като в същото време е отбелязан фактът, че не съществува реципрочност по отношение на таксите за преминаване на моста, тъй като българската страна не предоставя възможност за заплащане на абонамент, независимо че таксата от нашата страна на съоръжението е по-ниска.

В края на срещата участниците са поели ангажимент да информират компетентните български и румънски институции относно поставените от Българо-румънска търговско-промишлена палата въпроси, с цел проблемът да бъде обсъден на експертно равнище и решен.