Радев след клетвата за втория мандат: Има антимафиотски консенсус (видео)

0

Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред парламента. Официално двамата ще встъпят в длъжност на 21 януари.

След като подписа клетвеният лист Радев направи обръщение към народа и депутатите. Той благодари за доверието за нов мандат и обяви, че макар доскорошното управление да е вече в историята, предстои още много работа.

„В България е налице антимафиотски консенсус“, заяви държавният глава.

Той посочи, че протестите от лятото на 2020 г. са извадили наяве мафиотизацията, която предишната власт отричала. Радев подчерта, че българите са въстанали срещу схемите и прокурорския чадър над тях. Процесът по възстановяване на демокрацията и законността е започнал, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време, каза президентът.

Първият приоритет за мандата на новото правителство е свободата и достойнството на личността, заяви още Радев.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, каза той.

Друг задача, по която трябва да се действа спешно, е демографската катастрофа. Сред останалите приоритети са образованието и здравеопазването, подчерта държавният глава.

Очаквано речта му не се хареса на депутатите от ГЕРБ. Те напуснаха залата заради фразата: „Първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей“.

Извън залата шефката на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че не приемали да бъдат обиждани.

зарядни станции за електромобили