Русе’2013 – с какво ще я запомним?

0
4482

За съжаление, не са много добрите неща, които ще останат в паметта на русенци от 2013-та година. Колкото и да се старахме, те се броят на пръстите на едната ръка. kaneff_centar11Може би най-важното от тях е откриването на университетския „Канев център“. Освен че благодарение филантропския жест на канадския гражданин с русенски корен Игнат Канев, дарил 2 милиона лева за изграждането му, градът се сдоби с една впечатляваща сграда, изграждането на центъра нагледно показа как се управляват инвестиции. И как се изпълняват срокове. На откриването Игнат Канев дойде с цялото си семейство. И засади дърво – канадски клен, като обещание връзките му с родния край да не бъдат прекъснати.

patriarh_neofit04Другата новина, която намери отклик сред русенци, беше изборът на Русенския митрополит Неофит за глава на Българската православна църква. Кандидатурата на дядо Неофит беше най-добре приетата, както от духовенството, така и от миряните. Българите и днес продължават да се надяват, че Негово Светейшество ще съумее с ум, блага дума и твърда ръка да изведе православната ни църква от скандалите и ще върне у хората вярата в доброто и Бог.

chetiriznaci-izpisvane18Сред  другите добри неща, случили се през годината, не можем да подминем избора на Русе за „Най зелен град“, наградата „Златен ключ“ за принос в развитието и укрепването на икономическата и социо-културната  среда в Дунавския регион. Както и идването на бял свят на четиризнаците Енес, Ранес, Бенет и Севи. И третия поред златен дубъл от шампионска титла и Купа на България на “сините феи” от “Дунав 8806”.

sportna_zala-stroej66В същото време в централната част на града продължава да стърчи недостроената Спортна зала. Започната преди 30-тина години, сега за пореден път ни обещават, че до края на новата 2014 г. строителството ще приключи. И русенци ще могат през 2015 г. да гледат мачове от европейското първенство по волейбол. Но при едно условие – държавата да бръкне и от празния си джоб да извади 9 милиона лева. Иначе … бетоновия скелет ще продължи да стърчи като паметник на безхаберието…

muz_gimnazia-sgrada02Както и сградата на „Сиропиталището на пастор Вангеман“, познато на русенци като „Музикалната гимназия“, избодените очи на която повече от десетилетие карат русенци с тъга да си припомнят, че точно с такива сгради преди години Русе си спечели прозвището „Малката Виена“. Чудно ли е тогава, че отпаднахме от надпреварата за Европейска столица на културата? Може би един от най-големите провали на годината, колкото и да се опитват да ни внушават, че отпадането е резултат от обективно отражение на наслагвани през годините субективни грешки.

katastrofa_byala04Както и поредното отлагане във времето на един от най-болните, не само за русенци проблеми – пътя Русе – Бяла, превърнал се в синоним на чиновническо бездушие и политически еквилибристики. В опит да ни убедят, че са съпричастни с проблема, за пореден път намазаха раковия тумор с мехлем за младежки пъпки. И ще чакаме… Колко ли семейства още трябва да се зачернят, за да проумеят някои, че България не е само на юг от Стара планина?