Русе отбеляза 80-годишината от спасяването на българските евреи

0

С едноминутно мълчание, поднасяне на цветя пред паметника на жертвите на Холокоста и прожекция на тематични филми Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Сред присъстващите бяха кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, представители на Областната администрация и десетки русенци.

Филмът на Милотин Бараков „Голяма история на малките истории“ представи моменти от антисемитската политика по време на Втората световна война.

„Спасяването на нашите съграждани евреи е апотеоз на народното обединение, не и без подкрепата на общественици и народни представители. Това е преди всичко общобългарска кауза, на целия ни народ. Трябва да помним историята и да не забравяме, че освен спасените близо 50 хиляди в България, хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пиротско губят живота си. Ужасът на войната не бива да бъде забравен“, отбеляза кметът Пенчо Милков.

Денят на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството се отбелязва от 2003 г. насам, с решение на Министерския съвет от 13 февруари 2003-а.

На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са спасени близо 50 000 български евреи.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук