Русе отбеляза тържествено 111 години от обявяването на Независимостта на България

0
219
Русе отбеляза тържествено 111 години

С церемония пред Паметника на свободата Русе отбеляза тържествено 111 години от обявяването на Независимостта на България.

Сред дошлите да почетат празника бяха народните представители Пламен Нунев, Искрен Веселинов, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов,  заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, вицеконсулът на Руската Федерация в Русе Иван Пивоварчук, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, заместник-кметът на община Русе по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, общински съветници и др.

В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

“Ние се намираме в преломен и съдбовен момент, когато повече от всичко друго е нужно да бъдем обединени, а не разделени, оплетени в пристрастия и в борби за власт. През тези 111 години във въртопите на времето, в което се съхранихме и чрез акта на независимостта, ние доказвахме и доказваме постоянно, че сме нация с характер в променящия се свят”, каза в словото си областният управител Галин Григоров. Той призова уроците на този български подвиг да не биват премълчавани или превратно тълкувани.

Благодарствен молебен по повод на празника отслужиха Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя.