Русе почете 133-тата годишнина от Съединението

0

С тържествена церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война Русе почете 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Десетки граждани и гости на града се събраха на площад “Александър Батенберг”, където бе строена почетна рота. Сред присъстващите бяха евродепутатът Ева Майдел, депутати от Русенския избирателен район, генералният консул на Руската Федерация в Русе Андрей Громов, кметът на града Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет проф. Христо Белоев, общински съветници.
Празнично слово за историческата дата произнесе областният управител на Област Русе Галин Григоров.
„Събитията от 6 септември 1885 г. обединяват в едно народ, политици и партии в името на каузата за национално обединение! В оня паметен ден, народът ни показва пред целия свят, че има волята сам да съгражда собствената си съдба в една свободна и обединена България! Поривът за единство и обединение е поредният символ на несломимия български дух, преминал през изпитанията на историята и възприел идеята за своето Утре – за един нов етап в политическото и икономическо развитие на страната!“, каза в словото си г-н Григоров. В края на словото си, той отправи призив да предаваме на идните поколения обета на нашите предшественици – да бъдем полезни на обществото и винаги да отстояваме идеалите за свобода, обединение и независимост!
Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха свещеници от Русенската епархия.
Венци и цветя на признателност към загиналите за Отечеството бяха поднесени от името на областния управител, кмета на Русе, общинския съвет, кмета на Гюргево, генералния консул на Русия в Русе и други.
Церемонията завърши с изпълнението на химна на Република България от общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили