Русе подкрепя изграждането на паметник на Апостола в Тараклия

0

Младежки мултикултурен център „Васил Левски“ ще бъде открит по повод на Деня на независимостта на България – 22 септември, в град Тараклия, Молдова. Желанието на българската общност в района е да се изгради и паметник на Апостола в града. По този повод от Районния съвет в Тараклия се обръщат към русенци с апел за финансова подкрепа за инициативата, съобщиха от кметството в Русе.

Сумата, необходима за изграждането на паметника на Васил Левски, е 75 000 лева, като до момента са събрани 28 000 лева.

Кметското ръководство в Русе ще предложи на Общинския съвет в града да гласува изпращане на финансова подкрепа към българската общност с дарение от 5000 лева.

Изграждането на монумента е съвместна инициатива с Асоциацията на българите по света, град Варна и с помощта на доброволни дарения.

„Паметникът на Васил Левски е знак на почит към паметта и преклонение пред подвига на един истински герой, за когото думите „родина“, „чест“ и „достойнство“ са били смисъл на живота. Апостолът е национален герой както на българите, така и на бесарабските българи. Изграждането на монумента в Тараклия има за цел да увековечи паметта му и да съдейства за развитие на високо патриотично съзнание и чувство за вярност към отечеството сред подрастващото поколение на българската общност в Молдова“, обръща се към русенци председателят на район Тараклия Иван Паслар.

Община Русе призовава своите граждани, които желаят, да подкрепят инициатива.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук