В РИОСВ-Русе подредиха изложба, разказваща за протеста на майките с количките

0

Изложба в РИОСВ-Русе разказва за зараждането на гражданското общество у нас

Документалната изложба „Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)“ бе открита в сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Експозицията, състояща се от 21 пана, в снимки и документи от архива, разказва за събитията от 1987 до 1989 г., дали тласък на демократичните промени у нас. Тя е дело на Държавния архив, а поводът е 35 години от най-голямата екологична демонстрация в социалистическа България, организирана в Русе на 10 февруари 1988 година, наречена „Протестът на майките с количките“. Тя е дело на историка и архивист с дългогодишен опит д-р Веселина Антонова, подготвена под научното ръководство на доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“, който присъства на събитието.

Акцентът в изложбата е раждането на гражданското общество, а именно първите протести, които започват в Русе, последвалите акции на жените от „Паркстрой“ и съответно реакцията на режима, който от една страна опитва да потуши недоволството, а от друга – опитва по някакви официални канали да въздейства върху режима на Чаушеску, но безуспешно“, каза доц. Груев. По думите му инициативата на русенските жени е автентична форма на протест.

На откриването на експозицията беше представен и кратък запис от Златния фонд на БНР. Той е направен от журналистката Ина Вълчанова през януари 1988 година. В него деца обясняват за хлорните обгазявания и връзването на червените връзки на 23 септември 1987 г., което е и повод за организиране на първата демонстрация пет дни по-късно.

Експозицията може да бъде разгледана в следващите два месеца.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук